1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Τι είναι ο Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας “Αλλότροπον”

Η Αλληλέγγυα Οικονομία δεν έχει σχέση με τους “φόρους αλληλεγγύης”, την “Πράσινη Ανάπτυξη” και άλλα θρασύτατα οξύμωρα που εκτοξεύονται τελευταία από τα χείλη των κυβερνώντων. Η Οικονομία μας περνάει δύσκολες στιγμές, μας λένε, και απαιτούνται θυσίες και πόνος για να ορθοποδήσει. Σε όλο τον πλανήτη, και ειδικά στη χώρα μας, πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο και με λιγότερες απολαβές, να ανεχτούμε την ανεργία και τη φτώχεια, να συμβιβαστούμε με την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο παραλογισμός αυτής της εικόνας είναι προφανής, προφανή και τα ερωτήματα: Είναι, π.χ., δυνατόν η Οικονομία να είναι κάτι ουδέτερο, ανεξάρτητο από τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα; Αν όχι, μήπως είναι ένας πανίσχυρος μηχανισμός εξουσίας προς όφελος λίγων; Είμαστε αναγκασμένοι να εξαρτόμαστε από δυνάμεις που δεν ελέγχουμε; Και το πιο σημαντικό: Μπορούμε να δημιουργήσουμε δίκτυα οικονομικών συναλλαγών που να βελτιώνουν και να ομορφαίνουν τις ζωές όλων μας, αντί να ζούμε για την Οικονομία των λίγων;

Τις σκέψεις αυτές δεν τις κάνουμε για πρώτη φορά τώρα. Μερικά χρόνια πριν, τα ίδια ερωτήματα οδήγησαν μια ομάδα ανθρώπων στην δημιουργία ενός οριζόντιου δικτύου.  Εμπνευσμένοι από κινήματα στην χώρα μας αλλά και άλλες χώρες, αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με την πρακτική του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου. Ενός εμπορίου, δηλαδή, που, αντί για το κέρδος των πολυεθνικών και των τοπικών μεσαζόντων, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών: Την αξιοπρεπή ανταμοιβή των παραγωγών, την πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα σε όσο το δυνατόν πιο προσιτή τιμή για τους καταναλωτές, την αρμονική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον. Θέλαμε αυτές οι επιδιώξεις, που συχνά συγκρούονται μεταξύ τους, να ρυθμίζονται μέσα από την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαιότητας και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και όχι από το “αόρατο χέρι της αγοράς”.

Ήρθαμε σε επαφή με ανάλογες προσπάθειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και αντιληφθήκαμε με χαρά ότι έχουν προχωρήσει πολύ μακρύτερα από εμάς. Ότι το κίνημα της Αλληλέγγυας Οικονομίας αποτελεί μια άλλη πραγματικότητα που ολοένα και επεκτείνεται σε όλο τον πλανήτη.

Αρχίσαμε να παραγγέλνουμε σιγά - σιγά κηπευτικά και φρούτα απευθείας από κοντινούς παραγωγούς και για ενάμιση χρόνο συντονίζαμε κάθε βδομάδα νέες παραγγελίες με την στήριξη και την φιλοξενία του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου «σβούρα» στην Κόρινθο. Τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 έγινε η επίσημη παρουσίαση του αλλότροπον και η 1η γιορτή γης,  ακόμα διοργανώθηκαν άλλες 2 γιορτές γης, συναντήσεις παραγωγών, συνάντηση παραγωγών – καταναλωτών, ένα 2ημερο αλληλέγγυου εμπορίου με έκθεση προϊόντων, φτιάξαμε στον  αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «σβούρα» φούρνο από Κομπ και τέλος έγιναν πολλά εργαστήρια.

Το αλλότροπον έστησε δομές αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές.

Μέσα από αυτή τη διαδρομή, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης και υποστήριξης του διευρυνόμενου δικτύου διακίνησης των προϊόντων του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου, το φθινόπωρο του 2013 ξεκίνησε τη λειτουργία του ο μη-κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός για την Αλληλέγγυα Οικονομία “Αλλότροπον”. Στον πυρήνα, λοιπόν, του “Αλλότροπον” βρίσκεται μια εργασιακή κοοπερατίβα, που δουλεύει ώστε πληθώρα ελληνικών προϊόντων, τα οποία προμηθευόμαστε απ'ευθείας από εγχώριους παραγωγούς και συνεταιρισμούς καθώς και σε συνεργασία με το «Συν‘Aλοις» ο καφές του κινήματος των ζαπατίστας και τα άλλα προϊόντα των αγωνιζόμενων παραγωγών του παγκόσμιου Νότου (ζάχαρη, κακάο, τσάι κ.α.) να φτάσουν στο Ν. Κορινθίας.

 

Το Συνεταιριστικό παντοπωλείο/καφενές "Αλλότροπον"

Πέρα, όμως, από τα προϊόντα, θέλουμε ο χώρος μας να αποτελέσει και σημείο διακίνησης ιδεών και ανταλλαγής γνώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε διαμορφώσει έτσι των χώρο μας ώστε να λειτουργεί καφενές και να φιλοξενεί εκδηλώσεις και συνευρέσεις, ελπίζοντας να συνεισφέρουμε στη γέννηση και νέων πρωτοβουλιών.

Σκοπός μας είναι η γέννηση νέων ιδεών και η πρόκληση ζυμώσεων, που τόσο έχει ανάγκη η εποχή μας. 

Είμαστε πολλοί εμείς που αγωνιούμε για το μέλλον του κόσμου μας, του τόπου μας, της ζωής μας, του μέλλοντος μας.

Είμαστε πολλοί εμείς που έχουμε ιδέες, σκέψεις κι εμπνεύσεις για την έξοδο από την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και η ηθική κρίση που μαστίζει την εποχή μας.

Είμαστε πολλοί εμείς που διψάμε για γνώση, ανταλλαγή απόψεων κι οραμάτων.

Γιατί τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επαφή ανάμεσα σε ανθρώπους που κρατάνε μέσα τους αναμμένη μια μικρή φλόγα, ανθρώπους με αίσθημα ευθύνης, ανθρώπους ζωντανούς.

Καιρός να αρχίσουμε να βρισκόμαστε!

Κοινοποιήστε το άρθρο!

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to Twitter

Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2018
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Διανομή κατ' οίκον

dianomi copy
Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι θα γίνεται διανομή κατ' οίκον στην Κόρινθο. 
Για πληροφορίες και παραγγελίες, επικοινωνήστε στο τηλ. 2741 550722.